Dr Flörtkula

En ung läkare kommer ut till kassan med lite papper som ska skickas och hämtas, jag sitter vid datorn
Läkaren  "Har du en lista med mobilnummer här?"
Jag          "Japp, här har jag massa nummer." visar listorna som hänger på väggen ovanför bordet
Läkaren  "Jag kanske skulle kopiera den..."
Jag           "Ja, kanske det."
Läkaren  "Finns ditt nummer där?"
Jag           "Nej, det finns det inte."
Läkaren  "Då ska jag inte kopiera den." flinar och går därifrån

Tack och lov för sjalar

Vaknade som nämnt lite med en chock och väldigt lite tid över (snarare under) i morse, vilket som alltid sabbar ens planering mer eller mindre mycket. Nu var det så att jag hade tänkt att tvätta håret i morse, så igår kväll hade jag borstat igenom det med svinpälsborsten (det låter verkligen skumt vad man än kallar de där grisborstarna). Det måste sägas till dess fördel att den lyckas verkligen få ut de där naturliga fetterna i håret väldigt effektivt, den gör alltså precis vad den ska, men rackarns om man råkar använda den utan att kunna tvätta håret innan man ska ut bland folk igen. Det såg ut som att jag inte hade tvättat håret på ett halvår ungefär (men det har jag alltså, flera gånger faktiskt). Efter ett moget (och ganska kort) övervägande konstaterade jag att jag inte skulle hinna duscha och göra mig i ordning på tio minuter, så jag räddade situationen med en hästsvans och en svart sjal (någon tunn, hålig, dubbelvikt historia, mycket bra att ha i håret just för att den är så tunn. Det är mammas tror jag).
Tack och lov för sjalar.

Nattsömnad, morgonstress och söta tanter

Numera syr jag själv, jag blev lite avskräckt av min beställningsklänning (som ska komma upp på bild här snart). Den blev rätt fin, ok den blev fin, undantaget några detaljer som jag inte är helt nöjd med, men tiden! och mitt blodtryck! Så när mantel skulle införskaffas så blev det hembygge, klart på två eller tre dagar, och jättefin. Bild kommer. Därefter bästämde jag att jag hinner med en underklänning också, nästan klar (blir färdig ikväll) och blir också jättefin. Men eftersom jag då har hela en eller två eftermiddagar/kvällar över så blir det en överklänning också (tyg införskaffas efter jobbet idag) har jag bestämt. Utöver detta måste jag (för att jag vill att de ska bli bra och för att jag har sagt att jag ska) hjälpa Daniel med hans byxor.
Jag satt och sydde till halv ett i natt.

Ungefär fem över sju imorse vaknar jag och konstaterar att klockan inte är halv sex som den borde vara, kastar mig ur sängen och är färdig på tio minuter. Kvart-tjugo över sju är jag på väg mot stationen, och jag landar på jobbet kvart över åtta. Tjugo minuter sen till jobbet när jag vaknade en timme och 40 minuter sent, det tycker jag faktiskt är lite imponerande. Och så hade jag lite lunch-sallad kvar i kylen på jobbet, så den fick bli frukost på fikarasten vid tio. Sen lyckades jag klara mig på adrenalinkicken jag fick när jag vaknade nästan hela förmiddagen men nu är jag trött. Fast inte så trött som jag var beredd på.
Det var skönt att få sovmorgon ^^

Gammal dam till mig efter att ha varit hos läkaren till vilken jag fixade en tid åt henne:
"Åh, jag måste få tacka dig! Det var ju världens trevligaste läkare! Jag är alldeles kär!" Vilken söt tant.
Men visst är han trevlig, det har hon ju rätt i.

Läkarhumor?

Läkare will be läkare, så är det bara. Men det finns ändå olika sorters läkare, och några av dem är roligare att ha att göra med än andra. Jag vet inte om det finns något sådant som särskild läkarhumor, men det förekommer faktiskt humor på ett sånt här ställe även där man kanske inte direkt märker, eller väntar sig det. I fikarum pratas det som bekant om allt mellan himmel och jord, när jag var där senast var ämnet ett tag whisky och alvedon och den tveksamma kombination dessa två utgör. 10 cl whisky och åtta alvedon varje dag är helt enkelt inte nyttigt. Så är det bara. Tänk vad de kan idag, läkarna. Hur som helst så associerades det fritt, sådär som man gör i ett fikarum, och rätt var det är slänger en av de närvarande doktorerna ur sig följande fråga:

Vad är det för något som är sexuellt överförbart och har hundra procents dödlighet?

Ja vad kan det vara? Ämnet vi var inne på just då gjorde att svaret var ganska självklart, men hundra procent? Det vill man ju inte råka ut för! Om det inte redan är för sent... Vaad kan det vaaara?


Vårdcentralen - ett förväxlingsdrama

Egentligen ska jag kolla leg på alla patienter, men det har blivit lite dåligt med det den senaste tiden. Många av dem känner man ju igen och annars brukar det funka att köra en snabbkoll genom att fråga vad de heter och kolla det mot bokningslistan. Idag däremot önskade jag att jag hade kollat leg, nu löste det sig visserligen ändå men jag var lite nervös ett tag.

På morgonen kommer en kvinna och säger att hon har en tid till en DSK. Jag känner igen namnet på bokningslistan så jag frågar om det är hon, och ja det är det så jag tar betalt, gör min registrering och skickar in henne. Tiden är dock 15 minuter senare än hon fått uppgift om, men jag tänker att den som bokade kan ha sagt fel till henne, sånt förekommer. Patienten sitter i väntrummet och jag tänker inte mer på det. Ungefär tio minuter och några patienter senare kommer en kvinna och säger att hon har tid till DSK (samma sköterska som den förra kvinnan) och uppger sitt namn (samma namn som den förra kvinnan!). Jag försöker att inte visa hur nervös jag blir, knappar och har mig ungefär som när jag inte kan hitta en tid som ska vara bokad. Den här kvinnan hade dessutom uppgett tiden som faktiskt stod på bokningen som jag registrerade den andra kvinnan på. Skit också. Men vem är inne hos syrran då? Varför skulle någon sno någon annas DSK-tid? Jag frågade väl efter namnet? Visst gjorde jag väl det? Jag bestämmer mig till slut för att ta betalt av den här kvinnan också och ringa in till sköterskan för att försöka reda ut den här inte helt vanliga situationen. Strax kommer vi fram till lösningen, och den är inte ett dugg häftig eller ens ovanlig bortsett från en detalj. De hade båda tid till sköterskan, de hade de tider som de själva uppgav (dvs direkt efter varandra) men en av dem fanns av någon anledning bara inte på bokningslistan. Ett rätt så vanligt scenario, men med en twist. De hette exakt samma sak och var ungefär lika gamla. Som tur var så har vi bara de två som heter just så i journalsystemet så det var lätt att hitta den andra kvinnan och göra en registrering på henne också och så var allt frid och fröjd på vårdcentralen igen. Det hade kunnat bli intressant dock om någon av dem velat ha kvitto, eftersom perssonnummret står där...

Kaos och förvirring, och sömnbrist

Tillbaks från Kungälv/Kungahälla (fick förklarat vad det egentligen hette och varför, men det enda jag minns är att Linné inte tyckte att det var en riktig stad för att det inte fanns hus på båda sidor om vägen) efter en vad man nog får kalla lyckad helg trots stundvis låg moral och inslag av kaos och förvirring. Efter två nätter i en bil (som trots allt inte var ett tält, men samtidigt inte heller en säng) och några timmar bakom ratten på en annan bil efter sagda nätter och ytterligare några timmar i baksätet på ytterligare en bil är man lite seg.

Stupar i säng ungefär halv tolv söndag kväll och vaknar förvirrad sex timmar senare önskandes att man hade någon lagom smittsam sjukdom, konstaterar tyvärr att så inte verkar vara fallet och kliver/rullar lätt svajande ur sängen. Väl på jobbet är det bara kaos i hela huvet men någon hade lagt godis i fikarummet så jag får sockerknarka lite, det är ingen höjdare men det brukar vara ett effektivt sätt att hålla sig vaken. Värdelöst att det är så svårt att orka ut och jogga när man jobbar bara. Då skulle jag vara mindre trött också... Fast inte när det beror på sömnbrist förstås. Allt är ju svårare att stå ut med när man är trött också, bråkiga patienter till exempel. Usch och fy för bråkiga/gnälliga/arga patienter som till exempel klagar på mig för att vårdcentralen inte var öppen i lördags (precis, på helgen).

Helgen måste dock, som sagt, räknas som lyckad. Vi hade fyra inplanerade sjungningar (man kan väl ändå inte säga spelningar när det bara sjungs och på sin höjd lut-kompas lite?) vilka var välbesökta allihop (i förhållande till storleken på scenerna förstås) och till den sista hade vi bara en CD kvar (vilken då fick gå för 100 istället för 80). Vid ett tillfälle satt det mindre än tio personer och väntade när vi skulle börja, men mot slutet hade det droppat in så pass många att det snarare närmade sig fullt än tomt, som det alltså nästan var när vi började.

En av höjdpunkterna får nog sägas vara efter sista framträdandet då vi stod på en mur och blev beskjutna av en knekt beväpnad med armborst och morötter, vilka vi med stort engagemang försökte fånga. Det måste varit så man roade sig på medeltiden när man inte hade något bättre för sig, om inte annat borde man verkligen ha gjort det.

Stående uttryck under helgen: "det var kaos! och förvirring!" följt av valfri hemskhet som till exempel lök, lik, ångest, personalbrist, vagnfel och så vidare. Citatet är hämtat ur världens bästa piratvisa (en av tre om jag minns rätt, tills maestro skriver någon mer åtminstone), om det inte var så att det där var ett stordåd... nu blev jag lite osäker, men den är förmodligen världens bästa hur som helst (våra visor brukar vara det) och finns på skivan under namnet "handelsmannens äventyr".

Nu får det vara nog tills vidare, jag återkommer förmodligen senare under dagen med massa gnäll. Farväll!

Patriarkus on tour

Sommarturnén inehåller vad jag vet två stopp: Kungahälla nu i helgen och Gotlands egen lilla huvudstad Visby hela vecka 32. Precis, medeltidsveckan. För er som inte bor i eller i närheten av Kungahälla (jag vet inte ens var det ligger själv. och jag är en av körarna...) och kan få sig en liten sneakpeak där så rekomenderas Gotland och medeltidsveckan där vi kommer sjunga på gator och torg samt några värdshus. Jag har precis fått mitt ex av skivan också, vår allra första skiva. Bitvis riktigt imponerad (och bitvis inte fullt så imponerad, men jag får inte skita ner vår egen skiva så jag ska vara politiskt korrekt och bara säga bra saker). På www.patriarkus.se finns det lite blandad information och man kan även lyssna på tre av spåren, inte de bästa men en bra blandning i alla fall (jag hade valt annorlunda, men tyvärr var det inte jag som valde). Men nu ska jag inte tjura! Istället får jag stolt presentera:

image12

Patriarkus
- Kärlek, Stordåd och Pirater -

Min klänning: äntligen

Nu har jag den alltså, helt färdig och klar. Den ligger vikt på min säng och väntar på att jag ska återgå till packandet. Jag är inte hundra procent nöjd med allt, men den är fin. Jättefin. Köpte ett vinrött band och en silversnodd idag, det är nog det vinröda som används i helgen tror jag. Det är hur som helst det som sitter i. Det finns ingen tid att fixa bilder nu (och ingen som kan ta dem heller för den delen, Daniel åkte precis hem för att packa sitt) men det kommer. Förhoppnangsvis tas det lite bilder borta i Kungahälla också, men bilder kommer. Lovar.

Min klänning: nu så

I dag kanske jag kan andas ut. Jag åkte till Skärmarbrink med klänningen igår och sömmerskan där tittade på den, sa "faan", och började tänka ut en lösning. Hon hade inga silverfärgade öljetter så jag fick slänga mig iväg till gamla stan och fixa det, sen tillbaks och lämna dem, och så spurta tilbaks till tunnelbanan för att hinna till min läkartid. Som jag hann till. Jag ska få göra ett pricktest (men det är en helt annan historia). När jag var på väg hem från farbror doktorn ringde min klänning och berättade att den var klar nu. Jag bad att få hämta den i morgon förmiddag (i dag alltså) och det gick bra, så nu ska jag strax börja rulla ditåt. Jag hoppas hoppas hoppas att det blev bra nu, men det borde det. Dels är hon väldigt duktig, det vet jag, men dessutom så provade jag ju klänningen den här gången. Så det blev nog bra. Hoppas jag. Det återstår bara att fixa ett band, sen är det klart. Och i morgon bitti klockan skittidigt åker vi.

Min klänning: gråta eller skratta, det är frågan

Min gårdag: först är den ljus och lite fluffig när jag går hem, hittar avin på köksbordet och konstaterar att allt är i sin ordning med den i alla fall. Sen stiger förväntningarna när jag till slut går mot bilen faktiskt bärandes på kartongen som väger ungefär två kilo. Den måste vara där i, nu har jag min klänning! När jag sedan öppnar lådan kan jag andas ut och konstatera att den är jättefin. Verkligen jättefin. Jag bestämmer mig för att duscha innan jag provar den, jag är trots allt inte ett dugg fräsch efter jobbet, och så måste jag skeppa iväg symaskinen till Daniel (som för tillfället faktiskt befinner sig inte alls långt bort och syr) först.

Den första överaskningen blir att det inte finns något att snöra ryggen med. Snörning var det sagt, och enligt min tolkning har det hela tiden inneburit en komplett snöranordning, men det är inte vad jag har fått. I ryggen på klänningen sitter X antal öljetter, men inget snördon. Ok, tänker jag, det var en högst ovälkommen extrautgift och så måste jag hitta något lämpligt också men det löser sig. Överaskning nummer två, betydligt mer oroande, gäller också snörningen. Tygflärpen som ska ligga mellan huden och snörningen, sitter på fel sida om öljetterna. Tror jag. Om den är tänkt att snöras på det enda sätt som jag känner till är det där väldigt väldigt fel. Om man tänker sig att "o" är öljetterna, att "|" är sömmar, och att "D" är tygflärpen, så ser det ut så här:  |o|D     |o|   i min värld är det helt fel. Jag hoppas att man kan snöra den på något sätt som jag inte känner till helt enkelt och att det bara är jag som har fel, men jag är rädd för att det inte är så. Men det går ändå, det blir bara lite knöligt och så kan jag fixa det på något sätt sen när vi kommer hem. Det löser sig också. Jag var dock inte helt lugn, där började jag känna paniken komma krypande, och var inte alls redo för en tredje överaskning, den här riktigt problematisk.

Klänningen är för stor. Klänningen är för stor. Från midjan och upp är den för vid. Den hänger runt bröstkorgen istället för att sitta åt och det är väl inte hela världen, men den lite utställda uringningen blir i det här fallet ett rejält problem. Jag tappar den. Klänningen faller ner från båda axlarna så fort jag slappnar av.

Vid det här laget är det bara att bryta ihop och gå vidare som de säger, och bröt ihop det gjorde jag. Inte först, men efter ett tag. Sen när jag hade brytit ihop färdigt och pratat med Lina och med Daniel och försökt få tag på någon som kunde hjälpa mig innan fredag, så kom jag faktiskt fram klockan kvart över åtta till den duktiga sömmerska som sydde klänningen jag hade på min studentbal och som jag vet är specialicerad på historiska kläder. Jag skulle komma ner i morgon (idag alltså) och så skulle hon se vad hon kan göra. Återstår nu att få de som gjort bort sig att ersätta mina utlägg för omskräddningen.

Att man kan ha så mycket problem med en klänning. Jag har hållt på i månader och strulat med den här, och nu detta. Det är så att man vill både skratta och gråta åt det. Igår blev det alternativ nummer två, senare kommer jag skratta. Sen när jag orkar. Just nu måste jag bara lösa det här. Jag är trött.


Svettigt

Expeditionen som jag står i är ca sju kvadratmeter. I rummet som är i direkt anslutning till expeditionen, liksom bakom den, så finns det en termometer. Den visar just nu ungefär 27°C och det är varmt. Det är för varmt för att jobba i. Fast riktigt så varmt är det förstås inte här, i min lilla låda. Här är det naturligtvis ännu lite varmare. Jag är svettig och äcklig och vill gå hem. Men det ska jag göra. Snart. Om max tio minuter. Nu ska jag bara låsa ut patienterna så att de inte kan störa mig mer, sen så...


Handikapphissen som dödade ett expeditionsbiträde, eller tvärt om.

"Hissen därute fungerar inte!"
"Jaså, inte? Det kanske är någon som har tryckt in nödstoppsknappen igen då."
"Vaförnåt!?"
"Stoppknappen, den röda knappen bredvid de andra knapparna, det kanske är någon som har tryckt på den. Då stannar hissen. Men det är bara att vrida på den så ska hissen gå som vanligt igen."
"Vadå?" [misstänksam blick]
"Jag ska gå ut och titta på hissen."
"Ja, gör det för den fungerar inte!"

eller

"Hissen är trasig!"
"Det är nog bara någon som har tryckt på stoppknappen."
"Nej den är trasig!"
"Har du provat att vrida på stoppknappen så att den hoppar upp? Det händer ofta att den är intryckt och då går inte hissen."
"Jag tryckte på den där knappen men hissen kom inte! Den är ju alltid trasig den där hissen!"
"jag ska gå ut och kolla på den."

eller

"Hissen är trasig igen."
"Är du säker på..."
"Nej den fungerar inte!"
"Men det kan vara..."
"Den är trasig!"
"Ja, fast det kan..."
"Nej den är trasig säger jag!"
"Ok, jag ska gå ut och kolla på den."

I samtliga fall (och de är många) utom kanske tre (max) så har nödstoppknappen varit intryckt. Jag har gått ut, vridit på den så att den har hoppat upp, och hissen har fungerat igen. Gamla människor har livserfarenhet som är oerhört värdefull och jag tycker ofta att det idag finns alldeles för lite respekt för äldre människor. Men snart tar jag någon krokig pensionär och hivar upp honom eller henne på sin rullator, släpar ut eländet till hissen och visar hur man vrider på den röda knappen så att den hoppar upp. Och VOILA, hiss-skrället fungerar igen! Titta jag lagade den! Jag ska baske mig skriva till hissreparatör på mitt visitkort, för det är det enda jag gör vissa veckor känns det som. "Lagar" den där sketna hissen. Som aldrig är trasig. Den är värdelös och gnisslar och skakar, det vet jag, men den är inte trasig! Den är nödstoppad! Och om det inte är några snorungar eller andra snorpersoner som springer dit och trycker in den bara för att jävlas så måste det vara de som åker i hissen som trycker in den, DVS SAMMA PERSONER SOM STÄNDIGT ÄR PÅ MIG OM ATT DEN ÄR TRASIG!

Antingen får jag blodtrycksfel snart eller så dödar jag hissen. För patienterna får man ju inte ge sig på har jag hört.


Min klänning: slutet är nära

Hoppfull som ett barn på julafton (ett som inte riktigt vet att det ligger paket under granen men tror att det ska göra det) närmade jag mig allt med spänt mitt lokala pakethämtarställe. Min klänning. Kanske, kanske... Hoppas, hoppas. "Inte? Jaså inte det? Nähä, ja men då förstår jag. Ok. Ja, tack då". Eller kanske inte. Eftersom jag inte tjurade igår så har jag alltså gjort det idag istället, eftersom jag nu med säkerhet vet att klänningen inte kunde provas och beundras igår. Men enligt säkra källor ligger den på sagda lokala hämtarställe och väntar nu! Källor som faktiskt har sett avin, och kan intyga att den finns hemma hos mig. Det är bra. Nu hoppas jag igen, och slutet närmar sig. Idag är jag hoppfull igen, som igår, men betydligt mer säker på att det inte är falsklarm. Inte helt säker, men absolut säkrare. Kanske sju timmar kvar, sen borde jag kunna prova den. Kanske kanske!

Gemfrisyren

Det var en gång på en vårdcentral precis i knät på råsundastadion, där det jobbade det en tjej som hade hår i hela ansiktet men ingenting att sätta upp det med. Trodde hon. Det visade sig senare att hon faktiskt hade en hårsnodd med sig, men det visste hon inte då. Detta är historien bakom gemfrisyren. Precis, en hel frisyr åstadkommen enbart genom gem uppkörda i huvet. Man tager vad man haver som de säger...





Detta skulle kunna sägas vara uppföljaren på spikfrisyren och stålfjädersfrisyren, vilka jag dessvärre inte har några bilder på och inte heller kan åstadkomma lika lätt nu som när jag hade en vettig längd på håret.

Jag är bättre än du...

...är ett väldigt provocerande budskap. Det får man inte säga. Inte mena heller. Helst inte ens verka som man menar. Jag både förstår och inte förstår det faktiskt. Eller snarare: jag förstår att det är så, i viss utsträckning även varför, men jag tycker att det är lite synd och tråkigt. Inte för att det är så väldigt festligt att gå runt och hävda sig, bara behovet av det är ju en del av själva problemet, men just för att det ska behöva vara ett problem. Det där att man inte får vara bättre än någon annan, och om man nu skulle råka vara det att man är väldigt noga med att man är det diskret och försiktigt.

De allra flesta vet ju om att vissa är bättre på något och andra är bättre på annat, det får man ju lära sig nästan innan "Du får inte slicka på frostiga metallföremål!" till och med. Men varför är det då så vansinnigt svårt att ta något som skulle kunna innehålla en antydan till "jag är bättre än du"? Det betyder inte nödvändigtvis "du är dålig, en dålig människa!", det behöver inte ens innehålla någon kritik alls faktiskt.

Jag vill helst gärna vara bäst på allt. Det är därför jag spelar så lite gitarr, trots att det står en jättebra jättefin nysträngad ibanez och skäms några meter från min säng bara. Jag kan så lite, och det låter mycket bättre när någon annan spelar på den, och om jag ska öva så mycket så att jag blir bäst måste jag ju vara dålig jättelänge. Och det vill jag ju inte. Det är ju tråkigt. Jag tror att många andra också helst vill vara bäst. Fast man vet med sig att man inte är det. Men som vi alla vet, som man lärde sig själv lååångt innan att man inte får slicka på lyktstolpar mitt i vargavintern: "syns inte, finns inte". Och det är klart, om någon kommer och klumpigt nog råkar antyda sin braighet i något, då blir man ju (om man inte skulle vara minst lika bra själv och med högt huvud kan påpeka det) brutalt påmind om en brist hos sig själv. Och det vill vi verkligen inte vara med om. Nej något sånt vill vi inte höra talas om.

Tänk om inte alla skulle behöva vara så skitnödigt bra hela tiden. Tänk om vi kunde tycka om oss själva och varandra lite mer. Tänk om vi kunde fokusera lite mindre på hålrum och brister och lite mer på det vi har. Tänk om vi kunde se världen och oss själva mer som än ost än som massa hål. Det tror jag skulle vara bra.

Min klänning: kanske, kanske

Jag tror aldrig att jag har haft så mycket strul med införskaffandet av ett klädesplagg förut. Nu har jag för all del inte måttbeställt någonting förut, men ändå. Strulat har det gjort, och det med besked. Trots detta så känner jag mig nu väldigt glad och förväntansfull, jag är på humör att förlåta allting och bara åka hem och titta i brevlådan. Den borde nämligen vara på väg, om inte till och med framme, vid det här laget. Det senaste jag hörde var att den skulle skickas senast fredag och även om den kom iväg så sent som igår borde den väl komma fram idag. Tror jag. Samtliga tidigare erfarenheter gällande just det här tygstycket säger mig förvisso att allt eventuellt hopp jag känner är falskt och för tidigt och att det helt säkert kommer dyka upp någon ny obskyr liten detalj som förbisetts eller strulat. Men, det skiter jag högaktningsfullt i. Säg att det nu skulle vara något mer krångel, då kan jag väl lika gärna vara glad nu och bli arg sen. Jag vinner ju ingenting på att gå omkring och tjura för säkerhets skull när jag precis lika gärna kan tro på att det ska gå som det ska och tro på att klänningen väntar på mig när jag kommer hem, färdig, perfekt och jättefin. Både kropp och själ och ande mår dåligt av att tjura. Och så blir man sur också. Helt i onödan kanske. Då är det mycket mycket bättre att vara glad helt i onödan. Men jag hoppas att det inte är så. I onödan alltså.


Röda solrosor, the countdown

Igår petade jag ner grillpinnar i rabatten och surrade de veka små skotten lite löst så att de inte ska böjas och lägga sig tex när det regnar. I natt hade ett gått av precis under bladen. Det var som ett huvud som hängde på sniskan och var lite halshugget... Men jag har tre kvar. "Tre små solrosor kämpar för sitt liv" började min mor, och visst inte riktigt hur hon skulle fortsättta, men eftersom det finns en oskriven (vad jag vet, den kan mycket väl vara nedtecknad någonstans så grundläggande som den är!) regel om att allt sånt måste rimma så drog hon till med något om sniglar som har HIV. Hon är för festlig ibland.
Jag ska skydda mina tre solrosor...

Röda solrosor och dåliga skämt

Sniglarna har ätit två av mina solrosor.

Jag såg en liten fröpåse med en bild av en fantastiskt vacker vinröd solros på. Alldeles för häftigt för att motstå, men det gjorde jag. Senare såg jag den igen och då var det kört. Det var egentligen i senaste laget för att plantera fröna, men jag gjorde ett försök. Sex frön, i form av två trianglar. Alla sex kom upp på några dagar bara. Nu har det gått nästan två veckor och de är ungefär en decimeter höga, den mest utvecklade har två bladpar och de är mörkröda i kanterna. Otroligt vackert, och väldigt hänförande att se hur saker växer. Det är så otroligt på något sätt. Växtkraften är verkligen imponerande. Men sniglarna har ätit två av skotten. Bara bladen, stjälkarna ligger kvar som små lik och ser slappa och sorgliga ut. Men det är fyra kvar, och nu är det snigel-effekt i hela rabatten så det så. De fyra ska minsan klara sig och bli höga och röda och vackra.

Sniglarna hade ätit på mammas blommor också. Vi har en liten bod på tomten där vi förvarar massa saker, bland annat trädgårdsredskap och de där små blåa plupparna som sniglarna gillar att äta fast de dör av. Mamma sa att jag skulle lägga ut snigelmaten i rabatten så att vi får ha våra blommor i fred. Var finns den då? undrade jag. I boden, svarade hon. Men är det inte väldigt långt dit? fnissade jag förtjust. Det är det värt, svarade hon och log.

Vissa skämt blir liksom aldrig tråkiga.

Min klänning: på banan igen

Nu börjar det ge sig. Efter att äntligen bestämt mig för ett svart band som visade sig vara mörkblått och ändrat mig i sista sekunden till silverbandet här nedan så tror jag att jag äntligen kan slappna av igen. Om det går som det ska för en gångs skull så borde jag ha klänningen på måndag, och eftersom jag åker på fredag och tydligen inte alls på torsdag (jag bara ljuger och ljuger) så har jag ju tre-fyra dagar på mig att prova och i värsta fall göra någon liten justering någonstans. Men jag tror faktiskt inte att det ska behövas. Nu är det bara halsen och febern som ska skärpa sig. Och så ska jag lära mig ett par låtar förstås... Men sen så!


Feber och skor

Jag drömde om skor i natt. Jag pratade tydligen en del också, enligt uppgift ska jag ha sagt "död" några gånger mitt i alltihop dessutom. Men det har jag inget minne av, jag minns att jag provade skor. Plötsligt är jag i en skoaffär, i alla fall en affär med skor, och så ser jag en hylla med vansinnigt snygga röda klackskor. I storlek 51. Och så fortsätter det, massa snygga skor och alla finns i ungefär hur stora storlekar som helst. Fast de ser normala ut allihop. De kostar runt fyra-sex hundra kronor och min mamma säger att hon betalar idag (något med att det är lucia, vilket jag inte har någon aning om men hey, vem klagar!). Jag frossar i skor och provar allt jag kommer över, men jag hinner inte riktigt bestämma mig för vad jag ska ha. Många är så stora att jag knappt kan stå på klackarna utan bara vinglar men jag är lycklig ändå, och sen vaknar jag med precis lika hög feber som jag gick och la mig med.

Lila! Det är ju det jag säger!

Your Blog Should Be Purple
You're an expressive, offbeat blogger who tends to write about anything and everything. You tend to set blogging trends, and you're the most likely to write your own meme or survey. You are a bit distant though. Your blog is all about you - not what anyone else has to say.

Det börjar nog bli dags att erkänna en sak nu... jag är en riktig test-junkie. Personlighetstest, intelligenstest, vilken-färg-är-din-blogg-test... Allt. Få saker fyller tiden så effektivt som att göra massa meningslösa test. Just det här testet var jag bara tvungen att göra (såklart), färger som är så kul! Extra festligt är att vad gäller färger har jag ganska länge varit rätt löjligt körd på just en särskild färg, och jag var ju bara tvungen att testa om jag återigen skulle få rätt eller om det skulle bli orange eller något annat konstigt. Men nej, passionens och dramatikens färg är mig trogen! Eller tvärt om eller nåt... Jaja. Det var helt enkelt roligt att det blev lila. Jag gillar lila. De flesta varianter. Jag är trött nu.




                                                                                                                                 Vilken färg ska din blog ha?

Min klänning: snart skriker jag

Ren lägesrapportering. Inget småprat. Jag är frustrerad till tusen. Snart skriker jag rakt ut eller beter mig väldigt dåligt mot en patient. Eller kollega. Eller någon anna stackare som råkar komma ivägen.

Jag skulle alltså få bilder på andra band att välja mellan, mailet skulle skickas till min spray-adress så att jag kunde läsa det på jobbet (alltså inte telia-adressen som jag använder mig av egentligen men som jag bara kommer åt hemma). Just för att de är så lika var jag noga med att i telefon påpeka att det är ett understreck mellan för- och efternamn i spray-adressen och en punkt i telia adressen. Inget mail kommer och jag förutsätter att det är spray som krånglar igen (vore inte första gången), och jag ger mig av mot Sofys lägenhet via en halvfrivillig rundgång på söder. Får på vägen dit ett telefonsamtal varpå jag meddelas att alla mail som de har försökt skicka till mig har kommit tillbaka. Båda adresserna. Spray förvånar mig inte, men telia? Märkligt... Det kan inte vara... nej, nej så kan det väl inte... eller? bäst att kolla även om det omöjligt kan vara så att de trots allt faktiskt har lyckats blanda ihop understrecket och punkten (jag var väl ändå ganska skittydlig på den punkten?). Jag vet inte om jag ska skratta, gråta eller bara springa rakt in i en väg, men det har faktiskt hänt. De har verkligen satt punkten i spray-adressen och strecket i telia-adressen trots att jag verkligen noga noga påpekade skillnaden. (Jag är inte arg jag är inte arg. Jag är bara trött...)

Hur som helst har jag nu fått bilderna, och jag hittar inget band som jag vill ha. Men det finns ingen tid att hitta något annat. Jag får inte tag på folket med det fina bandet, och enligt uppgift så kunde de alltså inte få tag på mer band trots att deras hemsida är ganska nyligen uppdaterad och det finns där. Jag orkar inte mer, jag är trött... Jag får helt enkelt välja ett av de andra banden och sen byta. Vilket himla strulande det skulle vara då... och inte fick jag många timmars sömn heller för att jag satt och kollade på de där himla banden inatt.

IQ och sånt

Hej det är är helt vanligt skryt.

Illustrerad vetenskap har ett IQ-test. Det finns på http://www.illvet.se/htm/IQTest/sv/index.html och är roligt. Jag gillar inte att trycka ner folk eller hävda att jag är bättre än andra, så jag tänker inte avslöja här vad jag fick (there, man kan skryta snyggt!). Men naturligtvis tänker jag förbättra resultatet någon gång i framtiden. Jag undrar om det är bra eller dåligt att aldrig vara nöjd. Det är nog bra för utvecklingen och dåligt för den enskilda människan. Saker och ting skulle ju aldrig gå framåt om alla nöjde sig med allt som det var, men visst skulle folk må bättre. Det är jag övertygad om. Man borde vara mer nöjd. Nu råkade jag tyvärr få en hemsk vinterplåga till låt i huvudet, jag har lyckats hålla den borta i flera år men nu smög den sig alltså på igen. Kan vara för att texten består mest av texten "nöjd nöjd nöjd, han är glad för han är nöjd". Fast det är ju sant. Man är glad när man är nöjd.

Min klänning: senaste nytt, paniken stiger

Jaha, det surrar visst i fickan på landstingets klarblå kofta. Jaså det ringde! Jaja, bara att ringa upp igen då eftersom jag naturligtvis missade samtalet precis. Men vad gör det. Nej precis, inte särskilt mycket. Själva det följande samtalet är bra mycket intressantare. Det visar sig nämligen vara från självaste klänningshögkvarteret! Jag blir naturligtvis, naiv som jag är, väldigt glad och tänker "äntligen händer det något!". Och nog har det hänt något allt... Det är förvisso ingen som av misstag har satt eld på klänningseländet, inte med flit heller faktiskt, men tro det eller ej så har det faktiskt dykt upp ännu ett problem med dekorbandet. I det här läget känns det mest skrattretande, men jag är inte arg på någon. Bara aningen stressad.

Så här ligger det till: de har jagat efter det där bandet som det saknas 1,5 meter av. I denna jakt har de kontaktat de som jag först köpte det av, och det borde ju gå relativt smärtfritt. Kan man ju tycka. MEN av någon för mig okänd anledning (förmodligen samma som gjorde att de inte kunde ta in tyget som jag valt från leverantören de tidigare själva uppgett) så har de inte möjlighet att få tag på mer av det bandet. Lite märkligt tycker jag, men jag kan ju inte bakgrunden. Det finns säkert en förklaring som är logisk ur någon synvinkel... Det som alltså händer nu är att jag väntar på ett mail med alternativa band (haha, det låter som musik snarare än tyg ^_^) som jag ska välja mellan. Grejen är att när jag kollade deras hemsida innan jag gjorde beställningen så i stort sett ratade jag vart enda band eftersom jag inte gillade dem. Osis för mig. Jag hade en teori om varifrån bandet kan ha kommit, så de skulle kolla upp det och sen får vi se vad som händer.

Men som sagt: jag är inte arg på någon. Möjligen lite syrak på stället som säger sig inte kunna få tag på mer band (för det tror jag inte är helt hundra procent sant), men verkligen inte på de som jobbar för att få klänningen klar i tid. De verkar helt på det klara med att det är de som har gjort fel och verkar göra så gott de kan för att det ska lösa sig till det bästa. Jag kommer inte betala något för det nya bandet, jag får tillbaka utläggen för det gamla och får även tillbaka själva bandet. Det enda som återstår att bekymra sig för är att jag måste välja ett nytt band (det gamla som var så fint!) och att det är ca en vecka och två dagar kvar.

Stay tuned för den rafflande fortsättningen av "Min klänning", ett thriller-drama under tidspress!


Jag vore ingenting om du inte fanns

För några dagar sen lyssnade jag på Sommar i P1. Jag minns inte vem som pratade med jag har för mig att jag gillade det han sa, han verkade riktigt vettig. Sen spelade han en låt. En som jag helt hade glömt bort hur bra den är. Jag har mina perioder då jag tar fram de tre skivorna med alla låtar ur Kristina från Duvemåla och lyssnar så mycket jag orkar, men det var ett tag sedan sist och jag kommer hur som helst sällan så långt som till tredje skivan. Jag tror att den låten kommer efter Kristinas missfall, när hon har blivit sjuk. Det är väl en följd av allt som har hänt, hon börjar tvivla på sin Gud och helt plötsligt rycks grunden för hennes liv bara bort under fötterna på henne. Allt det som hon har byggt sitt liv på är inte så självklart längre. När Helen Sjöholm sjunger "du måste finnas" (låten alltså, inte bara den strofen) kan man verkligen känna Kristinas desperation. Hon menar det verkligen (Kristina alltså): du MÅSTE finnas! Nu sitter den tredje skivan i bilen. Den låten berör verkligen. I alla fall mig. Det är en sån där låt som liksom tränger sig in i porerna, redan från inledningstakterna känner jag hur hjärtrytmen ändras en aning och intensiteten och desperationen fyller både bilen och mig. Det är ett ruggigt bra stycke musik, och mycket väl framfört.

Min klänning: från idé till fulländad... stresspanik?

Det var en gång för länge länge sedan (verkligen, typ hundra år), som jag bestämde mig för att börja ordna med klänning till medeltidsveckan och liknande arrangemang. Jag tänkte att jag skulle vara ute i god tid så att jag inte skulle behöva stressa mot slutet som man alltid gör annars. Jag ville inte heller sy den själv eftersom passformen då inte skulle bli perfekt, så jag började således leta efter någon som kunde sy upp klänningen och även efter tänkbar modell och stil på sagda klänning. Efter ett tag kontaktade jag den mycket duktiga skräddare som hade sytt det krinolinförsedda underverk som jag hyrt till min studentbal, för konsultation och så småning om beställning. Klänningen skulle kosta mellan 5000 och 7000 kronor. Det var förstås mer än jag hade räknat med, men naturligtvis hade jag satt min övre gräns på ca 5000 kronor (egentligen 4000 men med en viss marginal). Eftersom jag redan hade bestämt mig tänkte jag helt enkelt genomföra det vansinniga köpet, men när hon sedan skulle höra av sig till mig angående tygprover och inte gjorde det så började jag sakta komma till sans igen. Inte kan man lägga ut så mycket pengar på en klänning om man inte ska typ gifta sig i den! Och som student också... Nej, istället för att ringa och fråga varför hon inte hörde av sig började jag alltså leta efter ett billigare alternativ.

Efter ytterligare en tid fick jag tag på en människa med en hobbyverksamhet som kunde sy upp den för dryg ett tusen, kanske närmare två. Det var ju avsevärt billigare och verkade mycket lovande. Länge och väl mailade vi fram och tillbaks om hur modellen skulle se ut och efter många om och men fick jag till slut äntligen iväg själva den slutgiltiga beställningen. Bara för att mötas av svaret som beklagade att hon inte kunde ta hand om min beställning på grund av sjukdomsfall inom familjen. Ut och leta igen, den här gången lite smått panikslagen.

Nästa försök blev något mellanting mellan skräddaren och hobbyverksamheten, priset likaså (men bra mycket närmare det nedre alternativet). Eftersom modellen jag ville ha nu var i stort sett helt framarbetad så kunde jag snabbt göra mig förstådd angående vilka ändringar jag ville ha gjorda på den befintliga modellen de hade att erbjuda (det rörde sig i stort sett om att göra 1100-tal till mer åt 1400-tal och byta plats på lite dekorband), och beställningen kunde läggas in rätt så omgående. Skönt, eftersom mina tidsmarginaler bara krympte hela tiden. De hade dock inte det dekorband som jag ville ha så jag fick beställa det från det förra stället, men jag fick en angivelse på hur mycket som behövdes och jag beställde bandet. När det sedan kom hem till mig så skickade jag det vidare till Söderköping där klänningen till slut började sys. Äntligen tänkte jag och andades ut alldeles för tidigt.

Torsdag 19/7 åker jag mot Kungahälla medeltidsdagar och bör då ha min klänning med mig, tiden har alltså krympt till knappt två veckor. Vid det här laget hade jag velat ha min klänning för länge sedan med tanke på hur löjligt lång tid i förväg jag drog igång det här spektaklet. Men det har jag alltså inte. Jag har dessutom ljugit. Min klänning är nämligen inte ett dugg klar som jag tidigare letts till att tro. Eller lite kanske. Efter att jag hade fått beskedet om att klänningen skulle skickas dagen därpå (det vill säga i onsdags) och sett till att pengarna hade kommit fram, så får jag veta att öljettmaskinen är trasig. Det kändes ju som ett bakslag. Men det skulle tydligen inte orsaka särskilt stor fördröjning turligt nog. Två dagar senare får jag veta att det saknas 1,5 meter dekorband. Jag har tydligen fått fel måttuppgift. Hon som syr har dessutom ingen aning om var jag har köpt bandet. Jag svarade i lördags och berättade var jag hade köpt det.

Återstår alltså att hon ska beställa mer band, det ska skickas och komma fram, det ska sys på, klänningen ska skickas och komma fram. Och dessutom provas för allra första gången till råga på allt. Allt detta inom helst en vecka. Vad säger man om det? Jag kan bara hoppas att det inte behöver göras några ändringar... Där har man för att man för en gångs skull är ute i god tid.


Vendela Vanessa Vendetta

Jag har totalt snöat in på namn. Det är inget nytt påfund, jag har intresserad mig för namn och deras betydelse i flera år. Inte på något seriöst forskaraktigt sätt utan helt amatörmässigt i stil med "när jag får barn vad ska de heta då?" mest. Man kan naturligtvis inte kalla ett barn vad som helst bara det har en passande betydelse, det måste ju vara ett namn som låter bra också, men åt andra hållet då? Kan man ge ett barn ett namn som är jättefint men betyder blodshämnd? Ja precis, mitt senaste hjärnspöke heter Vendetta. Det ser bra ut, det klingar bra och låter fint, precis som ett flicknamn. Men kan man verkligen kalla en liten flicka för blodshämnd? Med ens så får jag värsta filmscenariot i huvudet där ett barn växer upp och formas av sitt namn till en skoningslös hämnare. På vad vet jag inte, men i filmen dyker det alltid upp något. Om inte annat kan man ju alltid hämnas på samhället, right? Nej det är väl inte ett särskilt troligt scenario. Det lär ju faktiskt inte hända, man vinner inte bara för att man heter Victoria. Däremot skulle det nog bli svårt att få igenom Vendetta som namn... Det kanske skulle räknas som kränkande eller något. Och även om hennes jämnåriga under en väldigt lång tid inte skulle tro något annat än att det var ett helt vanligt namn så skulle nog namnet ändå orsaka en del höjda ögonbryn och kanske värre, vet inte vad. Men man döper väl inte ett barn till blodshämnd? Ens om det skulle låta bra? Eller? Citat från www.babynames.com "The meaning of the name Nemesio is Vengeance". Inte blodshämnd för all del men close enough. Det är kanske inte det vanligaste i Sverige heller (ursprung: Spanien) men det finns uppenbarligen. Skulle man alltså kunna kalla en flicka för Vendetta? Ärligt talat så tror jag att man kan få problem för att man vill ha det till just ett flicknamn. Daniel föreslog Vendela som alternativ, men jag gillar inte riktigt det. Förut älskade jag det namnet och jag tycker fortfarande att det är fint men det är inget bra substitut för Vendetta. Det klingar helt fel. Då är Carres förslag mycket bättre: Vanessa. Jag kan kalla min dotter Vanessa och sen när hon blir äldre så ska jag förklara varför hon heter som hon gör. Undrar om hon kommer gilla det. Förmodligen.

Jag har ingen dotter. Inte än. Det är inte ens någon på gång. Jag bara spekulerar. Jag gillar namn. Och barn. Mina barn kommer få en miljard namn var, och alla kommer vara konstiga. Utom typ ett kanske om jag låter deras pappa vara med och bestämma lite. Tack vare min pappa heter jag inte Filippa till exempel. Inte min syster heller. Vi har förlåtit honom nu, men det tog några år. För visst hade det varit häftigt att heta Filippa.


Naglar, änglar och demoner

Just precis nu är mina naglar lite sorgliga (men jag försöker rädda dem). För några dagar sen såg de ut ungefär så här. Eller ganska precis faktiskt. I alla fall de som är på bild. De andra såg inte ut exakt sådär. Fast typ. För de var målade på samma sätt. Först var de bara röda en dag sen bestämde jag mig för att det var för tråkigt och gjorde blå hörn på alla. Det blev lite roligare.
image1image3
Nu ska jag sova (yeah right... varför är det så svårt att gå och lägga sig?). Jag ska i alla fall läsa lite. Håller på med Dan Browns "änglar och demoner". Förutom att den är bra i allmänhet så är det intressant med själva motivet med kriget mellan kyrkan (främst katolska då) och vetenskapen. Det får jag skriva mer om någon annan gång. Man kan råka ut för spännande saker som kyrklig natuvetare... Nu är ju jag inte katolsk för all del, men det finns kristna i alla sammanhang som totalratar vetenskap. Det är väl bara olika vanligt antar jag. Men jag skulle ju sova nu... Varför är det egentligen så svårt att gå och lägga sig!? Det spelar liksom ingen roll vad man gör, man gör det ändå för länge. Nu går jag, hejdå tack och godnatt!


Hundar, fläskcarrar och en skitstor tennisboll

Idag på morgonen var jag arg. Trött och arg. En av hundarna hade väckt oss inatt, och så ville de ut klockan sju på morgonen sen också. Man hade ju kunnat tro att det inte skulle behövas gås ut så tidigt när de hade fått gå ut vid tvåtiden i natt, men joho då. Det gnälldes och strövades fram och tillbaka i hallen som om jorden höll på att gå under, sen när vi äntligen (efter kanske tre minuter) hade fått på skor och kopppel och kom ut var det visst inte så bråttom i alla fall. Det verkade i själva verket inte vara ett dugg bråttom alls faktiskt. Trött och arg som sagt. Men nu är jag inte det längre för sen sov vi igen. Jag hann nog inte riktigt vakna på den där halvtimmen i alla fall tror jag...

Nu står Daniel och putsar en fläsk-carre (förlåt mig Carr, men jag kan inte låta bli!) och sen ska jag marinera den så att vi kan grilla den ikväll och dricka rosévin och äta jättegod mat och ha det allmänt skitmysigt. Undrar om det går att bada idag...

Jag kom på ett nytt kreativt sätt att dekorera mina naglar på igår, eventuellt kommer den upp på bild när jag kommer hem och kan lägga upp bilder.

Nu börjar Daniel bli klar så jag ska gå och göra i ordning en marinad (som redan finns på flaska ^_^) och sen ska jag nog se om det finns någon bollpump här så vi kan blåsa upp den skitstora tennisbollen som jag fick igår :D Det kanske inte verkar som det, men det var en riktigt riktigt bra tvåochetthalvtårs-present. Ja just det, vi har varit tillsammans i två och ett halvt år nu. Det är rätt länge.

Rapport från Norrtälje

Jag är lite trött, vi blev väckta av hundarna en stund före tio i morse och det blev väl inte helt tidigt igårkväll heller. Men det fina med att inte ha massa saker som man måste göra är att man kan vila mitt på dagen istället. Det är trevligt. Och dessutom är tio bra mycker bättre än 06:57. Då var det bara att dra träningsbrallorna utanpå sovshortsen från H&M, slänga på sig en munkjacka samt ett par skor och låta sig släpas ut i den överaskande ljumma morgonen. Med någon form av skatbo/påskris/asymmetriskt fluff på huvudet, två spargris-springor till ögon och en skitpigg liten fluffboll i andra änden av kopplet nosandes på precis allt så känndes det ändå inte helt illa. Sen gick vi naturligtvis och la oss igen när vi kom in.

Förutom hundarna består dagarna mycket av mat, vi planerar och lagar allting själva och känner oss ungefär hur duktiga som helst, trots att inget vi gör egentligen är särskilt avancerat. Igår lagade och grillade vi helt egenkomponerade hamburgare som blev lite för goda, min mage är konstant utspänd och jag har en känsla av att det inte kommer att bli bättre. Jag har också blandat min första riktiga irish coffee och fått större förståelse för Carres tjusning av sagda dryck.

Min klänning är klar! Den blåa fina (hoppas jag, jag har inte sett den än) klänningen som ska med till Kungahälla och Visby och förhoppningsvis andra ställen också där det sjungs. Den skickas idag tydligen, men den kommer ju inte hit så jag får se den när jag kommer hem. Då ska jag lägga upp en bild också så jag slipper beskriva hur den ser ut, för det vore ju jobbigt.

Nu börjar jag bli rätt trött, det är väl ingen risk att Daniel vaknar men jag ska nog ändå gå och göra honom sällskap. Vila mitt på dagen är helt klart underskattat. Särskilt när hundarna också gör det. Det kommer säkert någon rapport till härifrån. Kanske lite roligare då, man man vet aldrig...


RSS 2.0